23/8/2023

Συμβουλές για ένα ευχάριστο εργασιακό χώρο

Οι περισσότεροι από εμάς καθημερινά αφιερώνουμε στην εργασία μας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, της εβδομάδας και σίγουρα παραπάνω από την μισή ζωής μας. Το νόημα σε όλο αυτό είναι τις ώρες που τρέχουν τα daedlines και οι εργασιακές μας υποχρεώσεις να μην ξεχνάμε να μας σκεφτόμαστε και να μας φροντίζουμε. Έτσι ας ξεκινήσουμε από τα μικρά και τα απλά καθημερινά που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα στον χώρο μας για να νιώσουμε λιγάκι πιο άνετα.

Για να κάνουμε καλύτερη την ημέρα μας στο γραφείο μπορούμε να σκεφτούμε πολλούς τρόπους εγώ όμως έχω να σου προτείνω 5 μικρές και εύκολες ιδέες!

1ον. Φτιάξε τον πρωινό σου καφέ και μόλις κάτσεις στο γραφείο σου πιες την πρώτη γουλιά και βάλε σε χαμηλή ένταση την μουσική που αγαπάς και σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα. (έτσι θα πετύχεις να βλέπεις με περισσότερη αισιοδοξία όλα αυτά που έχεις να κάνεις)

2ον. Γράψε τις εργασίες που έχεις να κάνεις. Κοίταξε τις με προσοχή και βάλε τις σε σειρά προτεραιότητας και δυσκολίας. Ξεκίνα με τις πιο σημαντικές και πιο δύσκολες. (Το πρωί είσαι πιο ξεκούραστος, με καθαρό μυαλό οπότε θα γίνονται πιο εύκολα οι εργασίες σου) Κράτα τις πιο εύκολες για το μεσημέρι που θα έχουν μειωθεί οι αντοχές σου.

3ον. Μίλα με τους συνάδελφους σου και προσπάθησε να έχεις θετική στάση σε αυτά που σου λένε. Όσο περισσότερο είσαι θετικός θα δεις ότι οι λύσεις θα έρχονται πιο εύκολα και η συνεργασία σου μαζί τους θα σου δίνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για να ολοκληρώνετε τα project σας. Επίσης όσο λιγότερες εντάσεις και διαφωνείες έχεις στον εργασιακό σου χώρο τόσο πιο ελκυστικός θα γίνεται.(θυμήσου ότι τα δικά σου συναισθήματα τα ορίζεις εσύ)

4ον. Τακτοποίησε τον χώρο σου όσο πιο συχνά μπορείς. Ο χώρος που εργάζεσαι παίζει καθοριστικό ρόλο. Όσο πιο οργανωμένα και καθαρά είναι τα πράγματα σου θα δεις ότι τόσο πιο σωστή οργάνωση θα έχεις και εσύ και καθαρό μυαλό να εργαστείς. (Το οργανωμένο γραφείο σε βοηθάει να συγκεντρωθείς περισσότερο)

5ον. Στον χώρο που εργάζεσαι βρες μικρά σημεία που θα τοποθετήσεις πράγματα που αγαπάς και όταν ρίχνεις κλεφτιές ματιές παίρνεις δύναμη από αυτά και χαμογελάς. Μπορείς να βάλεις μια φωτογραφία με την οικογένεια σου ή ακόμα και ένα αγαπημένο σου παλιό αντικείμενο που μόνο εσύ νιώθεις την αξία του. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνεις να γεμίσεις τις «ψυχολογικές σου μπαταρίες» ώστε να έχεις την αντοχή που χρειάζεται για να ολοκληρώσεις την ημέρα σου.

Είναι ωραίο το πρωί που ξυπνάς να νιώθεις ότι θα συνεχίσεις την ημέρα σου σε ένα χώρο που νιώθεις ευχάριστα και άνετα όμως είναι ακόμα καλύτερο όταν φεύγεις από εκεί να νιώθεις ότι θέλεις να ξανά πάς. Σίγουρα ο εργοδότης σου μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό και οι συνάδελφοι σου επίσης, αλλά να ξέρεις ότι πρώτα από όλα εσύ μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου σε αυτό σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο και αν βρεθείς. Μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία!

 

HRethinking- Αργυρώ Καθέρη (Msc Εργασιακής Ψυχολογίας)