28/9/2023

Εργαζόμενη μητέρα. Πώς θα τα προλάβω όλα;

Έχοντας επιστρέψει από τις καλοκαιρινές μας διακοπές και έχοντας ξεκινήσει τα σχολεία, η καθημερινή μας εργασία, νιώθουμε ξανά την πίεση να μας κατακλύζει. Τα προγράμματα έντονα και εξουθενωτικά.  Τι είναι αυτό όμως που όλες οι γυναίκες έχουν να διαχειριστούν; Εργασία- Σπίτι- Οικογένεια. Πως να ισορροπήσουν μέσα σε όλους τους διαφορετικούς ρόλους; Πως να είναι συνεπής στην δουλειά; Το σπίτι σε καλή κατάσταση; Τα παιδιά και ο σύντροφος ευχαριστημένοι; Ο εργοδότης μου είναι ικανοποιημένος; Όλα αυτά και άλλα πολλά που μπορούμε να σκεφτούμε είναι μερικά από αυτά που τρέχουμε να προλάβουμε.

Ας δούμε  όμως και λίγο τον εαυτό μας μέσα σε όλη αυτή την καθημερινότητα και ας ξεκινήσουμε να θέτουμε όρια, προτεραιότητες για να διαμορφώσουμε μόνοι μας την καθημερινότητα μας όσο καλύτερα γίνεται.

Ξεκίνα με τα βασικά. Μην έχεις τύψεις και ενοχές καθημερινά.

Κατανόησε ότι δεν γίνεται πάντα να τα προλαβαίνεις όλα και μάλιστα να είναι και στην εντέλεια και αυτό είναι και το πιο σημαντικό σε όλη την καθημερινότητα. Η ημέρα έχει 24 ώρες και δεν γίνεται μέσα σε αυτή να πάνε όλα ακριβώς όπως θέλεις. Υπάρχει και η επόμενη ημέρα.

Μπορείς αν θέλεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου το βραδύ που θα χαλαρώσεις να προσπαθήσεις να δρομολογήσεις στο μυαλό σου τις υποχρεώσεις και το πρόγραμμα της επομένης ημέρας έτσι ώστε να βάλεις την σειρά που κρίνεις ότι θα σε βοηθήσει καλύτερα.

Ζήτα βοήθεια από τους ανθρώπους σου. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις και να ζητήσεις στο γραφείο βοήθειά σε ένα project από έναν συνάδελφο ή στο σπίτι να πεις στο σύζυγο να κρατήσει τα παιδιά όσο εσύ θα πρέπει να κάνεις κάτι άλλο σημαντικό. Όταν ζητάς βοήθεια καταφέρνεις να μοιράσεις το βάρος των υποχρεώσεων από τους ωμούς σου και να νιώσεις πιο ήρεμη.

Αφιέρωσε χρόνο στον σύντροφο σου. Η καθημερινότητα και η ρουτίνα ειδικά μετά τον ερχομό των παιδιών πολλές φορές απομακρύνει τα ζευγάρια. Είναι σημαντικό να ξεκλέψεις λίγο από τον χρόνο σου και να μοιραστείς στιγμές με τον σύντροφο σου οι δυο σας. Δημιουργεί καλύτερη ισορροπία στο ζευγάρι και καταφέρνετε να χαλαρώσετε από την ένταση της καθημερινότητας με τρόπο που οι δυο σας μόνο ξέρετε.

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου. Για να μπορείς να έχεις ψυχική ισορροπία και για να είσαι καλά στην εργασία, στο σπίτι, στην σχέση σου αν δεν είσαι καλά πρώτα με τον εαυτό σου δεν θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις. Να σε προσέχεις και να σε αγαπάς! Βρες τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλά και ξεκίνα να το κάνεις για εσένα. Μπορεί να είναι για παράδειγμα ένα χόμπι, αλλά ακόμη και αν δεν υπάρχει χρόνος να ξεκλέψεις μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο το βράδυ όταν όλοι έχουν αποκοιμηθεί και να πιείς το αγαπημένο σου κρασί. Για την κάθε μια μας είναι κάτι διαφορετικό αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Βρες το δικό σου!

Ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά θα σου δώσει δύναμη! Δεν αρκεί μετά την δουλειά να τρέχεις τα παιδιά στη υποχρεώσεις και στα εξωσχολικά. Πέρασε μαζί τους ποιοτικό χρόνο ώστε να σε νιώσουν ακόμη πιο κοντά αλλά και εσύ να νιώσεις ότι τα κατανοείς πραγματικά και είσαι πάντα δίπλα τους. Μίλησε τους και για το δικό σου πρόγραμμα . Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πόσο σπουδαία είναι η μαμά τους και σε πόσα πράγματα ανταπεξέρχεται καθημερινά.

Θυμήσου: Καμιά μαμά (εργαζόμενη ή μη ) δεν είναι τέλεια. Και οι ώρες που περνάς μακριά από την οικογένεια σου είναι πολλές δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές. Σκέψου πως με την εργασία σου συνεισφέρεις σημαντικά στα οικονομικά της οικογένειας και είσαι πρότυπο για να κάνουν τα παιδιά σου το ίδιο μεγαλώνοντας! ✔

Μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία!

Καθέρη Αργυρώ (Eργασιακή ψυχολόγος- HRethinking)